Tahap Kegagalan Fungsi Buah Pinggang


Kegagalan buah pinggang menunjukkan bahawa buah pinggang anda telah kehilangan keupayaan untuk menghapuskan bahan buangan berbahaya dari darah anda. Apabila berhadapan dengan masalah kegagalan buah pinggang, penting untuk melambatkan atau mencegah kerosakan yang lebih teruk kepada fungsi buah pinggang anda. Oleh itu, adalah penting untuk anda memahami dan mengetahui apakah tahap kerosakan fungsi buah pinggang anda.

Fungsi

Doktor anda akan menentukan tahap kerosakan fungsi buah pinggang anda melalui ujian kadar penurasan glomerular (GFR). Kadar yang dikira menggunakan faktor-faktor seperti umur, jantina dan bangsa bersama-sama dengan ujian kreatinin darah. Ujian ini mengukur jumlah kreatinin, bahan buangan kimia yang ditapis oleh buah pinggang dari darah anda. Apabila buah pinggang anda tidak berfungsi dengan betul, kreatinin akan berkumpul di dalam darah anda.

Tahap Ringan

Pada tahap satu, hasil GFR akan menunjukkan terdapat sebanyak 90 atau lebih kerosakan pada buah pinggang anda. Walau bagaimanapun, tahap dua bermakna ada kerosakan yang berlaku pada kedua-dua buah pinggang dan penurunan fungsi buah pinggang dalam fungsi yang sederhana. Ini bermakna GFR anda adalah 60-89, menurut Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan (NKF).

Peringkat Lanjutan

Pada tahap lanjutan pula, atau pada kadar 30-59, terdapat penurunan yang sederhana dalam fungsi buah pinggang. Ujian GFR pada 15-29 pula menunjukkan bahawa fungsi buah pinggang anda menurun dengan teruk. Aras lima GFR bermakna fungsi buah pinggang anda pada 15 atau kurang.

Rawatan

Kegagalan buah pinggang bermakna anda mesti merawat punca-punca asas yang menyebabkan berlakunya kerosakan. Kerosakan ini boleh disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau kencing manis.

Amaran

Jika ujian GFR anda berada pada tahap lima, anda perlu menjalani rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang mengikut NKF.

Anda rasa artikel di atas bermanfaat? Kongsikanlah ia dengan rakan-rakan anda. Atau klik butang like dan juga google plus one di bawah. Saya sangat menghargainya.

Tentang penulis: Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Tahap Kegagalan Fungsi Buah Pinggang

  1. Pingback: Gejala Kegagalan Buah Pinggang:Bagaimana Mengenalpastinya? l Buah Pinggang Sihat Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang