Potassium & Kaitannya Dengan Penyakit Buah Pinggang Kronik(Bah 4)


Selamat Datang.Sekiranya anda merupakan pelawat terbaru di sini,saya amat menggalakkan agar anda mendaftarkan emel supaya anda tidak akan ketinggalan lagi semua artikel terbaru dari saya.Sila daftarkan emel anda di sini.

Assalamualaikum pembaca sekalian,

Kalau dalam artikel yang lepas kita telah pun mengetahui tentang tip-tip yang boleh dicuba bagi menjadikan tahap potassium di dalam makanan kita berada pada tahap yang normal dan selamat untuk dimakan.Jadi dalam artikel kali ini kita akan melihat pula pada jenis-jenis makanan yang mengandungi tahap potassium yang tinggi dan rendah.

Makanan Rendah Potassium

Tanyakan pada pakar diet anda tentang jumlah potassium yang selamat untuk anda makan.Bahagian saiz makanan yang diambil sangat penting.Ini kerana pengambilan makanan yang terlalu banyak atau pengambilan terlalu kerap boleh menyebabkan tahap potassium menjadi tinggi walaupun anda hanya mengambil makanan yang rendah tahap potassiumnya.

Jadi di bawah ini ialah jadual makanan yang mengandungi tahap kandungan potassium yang rendah.

Jenis makanan Makanan rendah potassium
Buah-buahan
  • Epal
  • Beri
  • Buah-buahan koktel
  • Anggur
  • Lemon
  • Buah pic
  • Buah pir bertin
  • Nenas
  • Buah plum
  • Tembikai
Sayur-sayuran
  • Lobak
  • Kobis
  • Bunga kobis
  • Timun
  • Terung
  • Kacang hijau
  • Salad
  • Bawang
Produk bukan tenusu
  • Krimer bukan tenusu
  • Beras susu(bukan diperkaya)
  • Air manis atau aiskrim
  • Krim putar bukan tenusu
Snek

 

  • Kacang jeli
  • Gula-gula
  • Donat
  • Bertih jagung (tiada garam)
  • Biskut lingkar(tiada garam)

Perhatian: Jadual di atas tidak termasuk semua jenis makanan yang rendah kandungan potassiumnya.Bahagian saiz juga memainkan peranan penting dalam jumlah potassium yang ada dapat dari makanan yang diambil.Oleh itu pastikan anda merujuk kepada pakar pemakanan anda tentang apakah makanan yang sesuai diambil berdasarkan keperluan anda.

Di bawah ini pula adalah jadual makanan yang tinggi tahap potassiumnya.Jadi pastikan anda kurang atau tinggalkan terus makanan yang tinggi potassium.

Jenis makanan Makanan tinggi potassium
Buah-buahan
  • Avocado
  • Pisang
  • Tembikai wangi
  • Buah-buahan kering
  • Tembikai susu
  • Kiwi
  • Mempelam
  • Oren dan jus oren
  • Betik
  • Jus prun
Sayur-sayuran
  • Ulam-ulaman
  • Kacang kering
  • Labu kuning
  • Ubi kentang,kentang goreng
  • Bayam
  • Ubi jalar
  • Tomato,sos tomato
  • Jus sayuran
Produk tenusu
  • Susu
  • Yogurt
  • Aiskrim
Lain-lain
  • Coklat
  • Sirap pekat
  • Garam tambahan
  • Kekacang


Perhatian:
Jadual di atas tidak termasuk semua jenis makanan yang tinggi kandungan potassiumnya.Bahagian saiz juga memainkan peranan penting dalam jumlah potassium yang ada dapat dari makanan yang diambil.Oleh itu pastikan anda merujuk kepada pakar pemakanan anda tentang apakah makanan yang sesuai diambil berdasarkan keperluan anda.

Sumber artikel di sini.

Penafian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai pengganti nasihat profesional. Sila berjumpa dengan doktor yang berhampiran anda untuk mendapatkan lebih maklumat lanjut.


Tentang penulis:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terbaru melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 thoughts on “Potassium & Kaitannya Dengan Penyakit Buah Pinggang Kronik(Bah 4)

    • Tapi bro dari pengalaman saya,bila dah sakit ni kita dapat rasa bahawa nikmat sihat tu sangat berharga kalau nak dibandingkan dengan nikmat sedap makan.

  1. sy mengalami tahap potassium rendah dengan bacaan 2.6. kini sedang mengandung.
    ada kesan pada bayi dan ibu? apa yg sy perlu buat untuk meningkatkannya?

    • Kesan potassium rendah ke atas ibu yang sedang mengandung ialah termasuk keletihan melampau, kelemahan otot dan kejang. Untuk meningkatkan kandungan potassium banyakkan memakan makanan yang tinggi kandungan potassium yang boleh didapati di dalam sayur-sayuran, buah-buahan, daging, produk susu dan produk soya.

  2. hri tu sy mkn pisang, esok nyerr pulak sy kena p hospital dan buat pmeriksaan..
    lpas tu doktor ckp sy kurang potassium…… pdahal kemarin nyerrr sy mkn pisang(banyak pulak tu) .. mcm mna ye?

  3. huhu..sy da 5 thn wat CAPD..n baru 4 bln tkr HAEMODIALYSIS…
    dr awal sakit..smpi skrg…mcm2 da dgr n dpt dr sumber2 tertentu ttg bnda2 yg boleh & x boleh mkn…cthnye..anggur..mula2 dgr xboleh mkn..coz tinggi potassium…tp dlm list atas..anggur rendah potassium plak…betik plak…dulu dgr boleh mkn coz rndh potassium…dlm list atas…tinggi plak potasiumnya…

    nk tnya..
    1. semua krimer bkn tenusu mmg berasaskan sawit ke?? klu cmtu..kandungan phosphate nya rendah atau takde langsung??

    2. kalau sy amalkn diet tnpa nasi..tapi lebihkan sayur2 & buah rndh potassium + lbih protein boleh x?? sbb x minat nasi…tp ade la mkn roti @ mi

    • Sebelum tu saya nak tanya.Pernah tak anda buat perjumpaan dengan pakar diet untuk berbincang tentang diet yang sesuai untuk masalah yang anda hadapi?

  4. prnh..masa tu sy pndah case ke GH Pulau Pinang jap coz stdy…kat sana tiap kali check up…akan ade private session pkr diet…dr ckp…sume buah boleh plak..cuma ckit…kan sng klu ada 1 panduan standard & tepat..xdela serba slh nk pilih buah yg sesuai utk fruit lover mcm sy ni…

    • InsyaAllah saya dalam usaha untuk menghasilkan satu ebook ringkas tentang panduan diet untuk pesakit hemodialisis.

  5. Sekadar berkongsi info bahawa sesetengah makanan sesuai utk org2 tertentu tapi tidak utk mereka yg lain. Begitulah juga utk mereka yg sakit jika diamati di blog ni, ramai yg tak leh ambil potassium sbb effect sakit buah pinggang, but ianya antara zat yg amat penting juga & diperlukan badan…utk membolehkan sel, organ & tisu badan berfungsi dgn baik selain ianya merupakan unsur penting sbg elektrolite utk pengaliran signal melalui sistem saraf kita..Ambil contoh mudah, krimer bukan tenusu mgkn sesuai bg pesakit buah pnggang tapi tidak utk pesakit gastrik & mereka yg masalah saluran arteri tersumbat..kerana krimer berkenaan dihasilkan dpd minyak kelapa sawit atau sejenis lemak tepu dpd kelapa sawit yang boleh membahayakan kesihatan mereka yg mngidap sakit berkenaan..wallahua’lam.

  6. Saya disahkan alami tekanan darah tinggi tahap 2. LDL dan Uric Asid tinggi melepasi bacaan normal dan kandungan potassium dalam darah juga tinggi melepasi tahap normal. Apakah makanan yang sesuai saya makan supaya memenuhi keperluan diet saya kerana banyak diet yang sesuai untuk merendahkan uric asid dan LDL, kebanyakkannya kaya potassium. Jadi saya keliru

    • Assalamualaikum tuan,

      Terima kasih kerana bertanyakan soalan kepada saya. Tetapi saya mohon agar diberi sedikit masa untuk saya senaraikan contoh diet yang sesuai dengan tuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang