Rawatan Tumor Wilms Mengikut Jenis & Tahap (bahagaian 2)


Dalam artikel yang lalu anda telah pun mengetahui rawatan tumor wilms pada tahap pertama dan kedua. Jadi dalam artikel kali ini mari kita lihat bagaimanakah rawatan untuk tahap yang seterusnya.

Tahap 3

Pada tahap ini tumor tidak dikeluarkan sepenuhnya dengan pembedahan. Ini disebabkan oleh faktor saiz atau lokasi mereka atau atas sebab-sebab lain. Dalam sesetengah kes, pembedahan untuk membuang tumor (nephrectomy radikal) boleh ditangguhkan sehingga rawatan lain mampu untuk mengecutkan tumor pertama (lihat bawah).

Histologi menggalakkan: Rawatan biasanya akan bermula dengan pembedahan jika ia boleh dilakukan, diikuti oleh terapi radiasi abdomen selama beberapa hari. Ini diikuti oleh kemoterapi dengan 3 jenis ubat (actinomycin D, vincristine, dan doxorubicin) selama kira-kira 6 bulan.

Histologi tidak menggalakkan dengan tumpuan anaplasia (sedikit sahaja): Rawatan bermula dengan pembedahan jika ia boleh dilakukan, diikuti oleh terapi radiasi abdomen selama beberapa hari. Ini diikuti oleh kemoterapi, biasanya dengan 3 jenis ubat (actinomycin D, vincristine, dan doxorubicin) selama kira-kira 6 bulan.

Histologi menguntungkan dengan anaplasia meresap (meluas): Rawatan bermula dengan pembedahan jika ia boleh dilakukan, diikuti oleh terapi radiasi abdomen selama beberapa hari. Kemudian diikuti oleh kemoterapi, biasanya dengan ubat vincristine, doxorubicin, etoposide, cyclophosphamide, dan carboplatin, bersama-sama dengan mesna (iaitu sejenis ubat yang melindungi pundi kencing dari kesan cyclophosphamide). Kemoterapi berlangsung selama kira-kira 6 bulan.

Dalam sesetengah keadaan, tumor boleh menjadi sangat besar atau mungkin telah berkembang ke saluran darah atau struktur lain yang berdekatan yang menyebabkan ia tidak boleh dikeluarkan dengan selamat.

Pada kanak-kanak sampel biopsi kecil diambil dari tumor untuk memastikan bahawa ia adalah Tumor Wilm dan untuk menentukan histologi. Kemudian kemoterapi bermula. Jika tumor tidak mengecut dengan rawatan kemoterapi, maka terapi radiasi diberikan.

Biasanya tumor akan mengecut dalam masa beberapa minggu supaya nephrectomy radikal boleh dilakukan. Kemoterapi akan dimulakan semula selepas pembedahan. Jika radiasi tidak diberi sebelum pembedahan, ia diberikan selepas pembedahan.

Tahap 4

Di tahap ini tumor telah merebak ke bahagian-bahagian lain di dalam tubuh badan semasa didiagnosis. Seperti tumor pada tahap ketiga, pembedahan untuk membuang tumor (nephrectomy radikal) boleh menjadi rawatan pertama, atau ia mungkin perlu ditangguhkan sehingga rawatan lain boleh mengecutkan tumor (lihat bawah).

Histologi menggalakkan dan histologi tidak menggalakkan dengan tumpuan anaplasia (sedikit sahaja): Rawatan standard biasanya pembedahan, diikuti oleh terapi radiasi ke abdomen.

Keseluruhan abdomen akan dirawat jika masih ada kanser di dalam abdomen. Jika kanser telah merebak ke paru-paru, dos radiasi yang rendah juga akan diberikan pada kawasan tersebut. Ini diikuti oleh kemoterapi, biasanya dengan 3 jenis ubat (actinomycin D, vincristine, dan doxorubicin) selama kira-kira 6 bulan.

Histologi menggalakkan dengan anaplasia meresap (meluas): Rawatan biasanya bermula dengan pembedahan, diikuti oleh terapi radiasi ke abdomen. Keseluruhan abdomen akan dirawat jika masih ada kanser di dalam abdomen.

Dos radiasi yang rendah juga akan diberi kepada kedua-dua paru-paru jika terdapat tumor yang telah merebak ke paru-paru. Ini diikuti oleh kemoterapi dengan ubat vincristine, doxorubicin, etoposide, cyclophosphamide, dan carboplatin, bersama-sama dengan mesna diberikan selama kira-kira 6 bulan.

Jika tumor terlalu besar atau telah berkembang terlalu meluas dan tidak selamat dirawat dengan pembedahan, sampel biopsi kecil boleh diambil dari tumor untuk memastikan bahawa ia adalah tumor Wilm dan untuk menentukan histologi.

Kemoterapi dan / atau terapi radiasi kemudian boleh digunakan untuk mengecutkan tumor. Pembedahan boleh menjadi satu pilihan pada ketika ini. Ini akan diikuti oleh kemoterapi lanjutan (dan terapi radiasi jika ia belum diberikan).

Pada peringkat keempat kanser yang telah merebak ke hati, pembedahan mungkin menjadi satu pilihan untuk membuang sebarang tumor hati yang masih kekal selepas kemoterapi dan terapi radiasi.

Sumber artikel : http://bit.ly/Qz002c

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang