Jenis-Jenis Batu Karang


kidney stone,jenis batu karangAssalamualaikum semua.Alhamdulillah,bertemu lagi kita pada entri terbaru saya.Saya harapkan agar pembaca sekalian berada dalam keadaan sihat walafiat disamping keluarga dan orang tersayang.

Untuk entri terbaru kali ini,saya akan berkongsi pula artikel tentang jenis-jenis penyakit batu karang yang familiar dikalangan pengidap-pengidapnya.

Sebagaimana yang diketahui,sebahagian besar batu karang mengandungi kristal hasil daripada gabungan pelbagai reaksi kimia. Jenis yang paling umum pula ialah dari jenis yang mengandungi kalsium. Kalsium pula adalah merupakan komponen penting dari tulang dan juga merupakan bahagian integral dalam otot.

Antara jenis-jenis batu karang termasuklah:

1. Batu kalsium – Batu kalsium adalah dari jenis yang paling umum diantara jenis-jenis batu karang.Batu kalsium ini terbentuk kerana kadar kandungan kalsium di dalam air kencing sangat tinggi.Selalunya,kalsium akan bergabung dengan zat lain di dalam air kencing seperti oksalat dan fostat untuk menghasilkan pembentukan batu karang.

2. Batu urik asid – Batu ini adalah dari jenis batu yang terbentuk hasil dari sejenis zat yang dipanggil urik asid,iaitu suatu bahan yang terhasil daripada pemecahan protin.Individu yang gemar memakan makanan dari jenis yang tinggi kandungan protinnya adalah berisiko untuk mempunyai batu dari jenis ini.Batu urik asid ini lebih banyak kepada kaum lelaki berbanding kaum wanita.Urik asid juga adalah penyebab kepada penyakit gout.Inilah sebabnya mengapa individu yang mempunyai penyakit gout sangat berisiko untuk mendapat batu karang dari jenis ini.

3. Batu struvite – Berlaku lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Ia biasanya disebabkan jangkitan salur kencing kronik oleh bakteria yang menghasilkan enzim tertentu. Enzim ini meningkatkan kandungan ammonia dalam air kencing sehingga membentuk kristal struvite.

4. Batu sistein – Pembentukan batu karang jenis ini jarang berlaku. Ia biasanya berlaku di kalangan individu yang ada masalah genetik yang menyebabkan buah pinggang menghasilkan berlebihan asid amino tertentu.

Itulah tadi pembaca sekalian antara jenis-jenis batu yang popular dihidapi oleh¬† mereka yang mempunyai penyakit batu karang.Emmm…adakah anda rasa artikel yang saya tulis ini bermanfaat?Atau anda ada penambahan?Anda boleh kongsikan sebarang penambahan melalui ruangan komen yang disediakan.

Selamat membaca dan jagalah kesihatan buah pinggang anda.

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terbaru melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 thoughts on “Jenis-Jenis Batu Karang

 1. Pingback: Air kencing anda berdarah?Wajib baca ini!

 2. asalamualaikum, saya amat berminat dgn artikal ini,oleh kerana anak saya adalah pesakit batu karang,dalam kajian punca anak saya dpt batu adalah tinggi osalat,selepas di bedah,akan jadi batu semula,doktor masih menyelamatkan buah pinggang,nasihat dari anda. terima kasih.

  • Waalaikumussalam puan,

   Terima kasih kerana berkunjung ke blog ini.Saya ni sebenarnya bukanlah seorang doktor untuk memberikan nasihat,namun sebagai meraikan,saya cuba bagi pandangan.Puan mengatakan bahawa punca anak puan mendapat batu karang adalah disebabkan tinggi osalat.Jadi pada pendapat saya puan mesti tahu apakah pula yang menyebabkan kandungan osalat boleh tinggi.

   Dari yang saya tahu cara untuk kurangkan kandungan osalat ialah kurangkan minuman bersoda dan juga teh ais kerana ianya mengandungi asam osalat yang bolh menyebabkan pembentukan batu karang.Cuba puan berbincang dengan lebih lanjut dengan doktor tentang punca-punca osalat tadi.

 3. salam Encik, Terima kasih atas nasihat dan kongsi artikal ini,saya memang menjaga makanan anak saya,minuman tin bagi saya dan keluarga saya di haramkan.dengar memang pelik,itu lah yg diharapkan oleh seorg ibu utk kesihatan anak,dan juga jaga makanan,pembedahan akan dilakukan bulan feb, terima kasih.

 4. Assalamualaikum. Terima kasih di atas info yang diberikan. Saya baru sahaja menjalani proses memecahkan batu karang dengan menggunakan laser. Prosesnya berjalan di antara 11/2 jam – 2 jam. Rasa sakit juga walaupun telah disuntik dengan ubat tahan sakit. Saya harap boleh dapat lebih info untuk mencegah batu karang drp jadi semula. tk

 5. Pingback: Apakah Punca Batu Karang Anda Berulang? l

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang