Tanda Batu Karang Pada Wanita


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Gejala batu karang yang berlaku di kalangan wanita kemungkinan tidak akan menunjukkan sebarang tanda-tanda walaupun terdapat batu-batu di sepanjang saluran sehingga menimbulkan kesakitan dan beberapa gejala lain. Terdapat pelbagai jenis batu karang, dan ianya boleh didapati dalam pelbagai saiz yang terdiri daripada mikroskopik sehingga saiz yang cukup besar untuk menyekat saluran kencing anda. Batu karang pada lelaki mungkin mempunyai beberapa gejala yang sama, dan beberapa rawatan  di rumah boleh digunakan untuk membantu melegakan kesakitan dan mengeluarkan batu itu. Salah satu tanda yang paling kerap ialah rasa kesakitan, dan ini boleh berlaku di belakang, sisi, kemaluan, atau bahagian sulit.

Beberapa tanda lain batu karang pada wanita ialah terdapatnya darah di dalam urin, kerap membuang air kecil, rasa sakit ketika membuang air kecil, ketidakupayaan untuk membuang air kecil disebabkan adanya batu yang menyekat saluran kencing, dan berpeluh secara berlebihan. Sakit batu karang boleh menjadi lebih teruk dan rasa sakitnya seperti batu sedang bergerak melalui saluran kencing. Tanda-tanda batu karang di kalangan wanita juga boleh termasuk hilang selera makan, rasa letih, demam, mual, muntah-muntah, dan juga sembelit atau cirit-birit. Komplikasi batu karang yang kerap berlaku adalah jangkitan saluran kencing.

Mengetahui gejala batu karang di kalangan wanita boleh membantu anda menentukan rawatan yang terbaik jika anda mempunyai gejala-gejala ini. Kegagalan buah pinggang boleh menjadi satu komplikasi serius akibat batu karang, dan saluran lain boleh tersumbat disebabkan oleh batu itu. Dalam beberapa kes, rawatan perubatan mungkin diperlukan, dan jika terdapat mana-mana gejala kegagalan buah pinggang atau lain-lain tanda-tanda masalah yang serius, anda perlu berjumpa doktor dengan segera. Kebanyakan daripada batu karang boleh dikeluarkan tanpa sebarang rawatan perubatan yang sewajarnya, tetapi jika batu itu besar atau buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik, maka anda perlu dinilai oleh seorang doktor. Tanda-tanda batu karang yang berlaku di kalangan wanita boleh menyebabkan kesakitan, tetapi biasanya tidak berbahaya, dan dalam kebanyakan kes apa yang diperlukan ialah melegakan sakit supaya batu itu boleh dikeluarkan.

 

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Tanda Batu Karang Pada Wanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang