Tahukah Anda Nephrectomy?


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Nephrectomy (penyingkiran buah pinggang) adalah satu prosedur pembedahan untuk membuang semua atau sebahagian buah pinggang.

Apabila seorang pakar bedah mengeluarkan seluruh buah pinggang, prosedur tersebut dipanggil nephrectomy lengkap atau radikal. Dengan nephrectomy separa, pakar bedah akan membuang tisu yang berpenyakit dari buah pinggang dan meninggalkan tisu yang sihat di tempat asalnya.
Nephrectomy adalah yang paling sering dilakukan untuk merawat kanser buah pinggang atau membuang buah pinggang yang rosak pada tahap serius atau berpenyakit. Prosedur ini boleh dilakukan melalui satu belahan besar di bahagian abdomen atau di bahagian tepi (nephrectomy terbuka) atau melalui satu siri belahan kecil di dalam abdomen (laparoskopi nephrectomy).

Nephrectomy penderma ialah suatu prosuder pemindahan buah pinggang yang sihat untuk dipindahkan kepada mereka orang yang memerlukan buah pinggang berfungsi.

Mengapa Ianya dilakukan?

Nephrectomy dilakukan sama ada untuk menghapuskan penyakit buah pinggang atau memelihara buah pinggang yang sihat yang dimaksudkan untuk pemindahan organ.

Fungsi Buah Pinggang

Kebanyakan daripada kita mempunyai dua buah pinggang, iaitu organ bersaiz penumbuk yang terletak berhampiran belakang abdomen atas. Buah pinggang menjalankan beberapa tugas penting, termasuk:

 • Menapis bahan buangan dan cecair yang berlebihan dari darah
 • Menghasilkan air kencing
 • Mengekalkan tahap mineral dalam aliran darah
 • Mengeluarkan hormon yang membantu mengawal tekanan darah dan yang mempengaruhi bilangan edaran sel darah merah

Rawatan Kanser

Nephrectomy paling kerap dilakukan untuk mengeluarkan tumor kanser, atau pertumbuhan tisu yang tidak normal, di dalam buah pinggang. Kanser buah pinggang yang paling biasa berlaku di kalangan orang dewasa dipanggil karsinoma sel buah pinggang, yang bermula dalam sel-sel yang melapisi tiub kecil di dalam buah pinggang anda. Kanak-kanak lebih cenderung untuk mendapat sejenis kanser buah pinggang yang dipanggil tumor Wilm, yang mungkin disebabkan oleh pembangunan sel buah pinggang yang tidak seimbang.

Keputusan tentang berapa banyak tisu buah pinggang yang akan dibuang bergantung kepada:

 •     Sama ada tumor terbatas kepada buah pinggang
 •     Sama ada terdapat lebih daripada satu tumor di buah pinggang
 •     Berapa banyak fungsi buah pinggang terjejas
 •     Sama ada kanser menjejaskan tisu berhampiran
 •     Bagaimana buah pinggang yang lain berfungsi dengan baik

Pakar bedah membuat keputusan berdasarkan keputusan ujian pengimejan, yang mungkin termasuk:

 • Ultrasound, imej tisu lembut yang dihasilkan dengan menggunakan gelombang bunyi
 • Tomografi berkomputer (CT), iaitu x-ray berteknologi yang khusus untuk menghasilkan imej pandangan keratan rentas yang nipis untuk tisu lembut
 • Pengimejan resonans magnetik, yang menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk menghasilkan pandangan keratan rentas atau imej 3-D

Rawatan Untuk Keadan Lain

Nephrectomy separa atau radikal mungkin diperlukan untuk membuang buah pinggang yang rosak teruk, buah pinggang berparut atau tidak berfungsi yang  disebabkan oleh kecederaan traumatik atau penyakit lain.

Nephrectomy Penderma

Seseorang yang sihat dengan fungsi buah pinggang yang baik dan mempunyai tahap risiko yang rendah terhadap penyakit tertentu, seperti tekanan darah tinggi atau kencing manis, adalah calon yang baik untuk menderma buah pinggang kepada mereka yang memerlukan pemindahan. Penerima organ yang menerima buah pinggang daripada penderma hidup mempunyai peluang yang lebih baik untuk hidup daripada mereka yang menerima buah pinggang daripada penderma yang telah mati.

Nota: InsyaAllah artikel ini akan bersambung pada bahagian yang kedua. Anda boleh melihat rujukan artikel di atas dengan klik di sini.

 

Anda rasa artikel di atas bermanfaat? Kongsikanlah ia dengan rakan-rakan anda. Atau klik butang like dan juga google plus one di bawah. Saya sangat menghargainya.

Tentang penulis: Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip
& panduan penting
untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Tahukah Anda Nephrectomy?

 1. Pingback: Tahukah Anda Nephrectomy?(Bah 2) l Buah Pinggang Sihat Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang