Penyakit Buah Pinggang:Kenali Ia.


Apakah Penyakit Buah Pinggang?

Penyakit buah pinggang berlaku hasil daripada kerosakan nefron,iaitu struktur-struktur kecil di dalam buah pinggang anda.Fungsi struktur-struktur kecil yang dipanggil nefron ini ialah untuk menapis darah,menghapuskan sisa-sisa yang tidak diperlukan dan lebihan air dari sistem tubuh badan kita.

Biasanya kerosakan akan berlaku pada kedua-dua belah buah pinggang dan ianya akan berlaku secara berperingkat-peringkat selama bertahun-tahun.Tetapi yang malangnya tidak ada tanda-tanda yang jelas ditunjukkan pada permulaan awal penyakit,sehinggakan yang anda tidak menyedari bahawa anda sebenarnya menghidap masalah buah pinggang.Apabila anda menghidap penyakit buah pinggang,kadar cecair dan sisa merbahaya akan terkumpul di dalam tubuh badan.

Dan apabila telah disahkan bahawa buah pinggang anda mengalami kerosakan sepenuhnya,atau tidak dapat berfungsi dengan cukup baik untuk meneruskan hidup,ketika ini anda perlu menjalani rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.


P/S: Adakah artikel di atas membantu?Sekiranya ya,mengapa tidak anda melanggan artikel blog ini secara mudah melalui RSS feed atau emel? Atau tunjukkan sokongan anda dengan memberikan sedikit komen.Saya pasti amat menghargainya.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Penyakit Buah Pinggang:Kenali Ia.

  1. Pingback: http://buahpinggangsihat.com » Penyakit Buah Pinggang:Adakah Anda Berisiko?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang