Kegagalan Buah Pinggang-Apakah Yang Patut Dimakan & Dielakkan?


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Kegagalan buah pinggang adalah suatu keadaan perubatan apabila buah pinggang gagal menapis toksin dan bahan buangan daripada darah dan memindahkan cecair tambahan daripada badan. Kegagalan buah pinggang boleh disebabkan oleh banyak keadaan seperti jangkitan utama, batu karang, sista buah pinggang dan trauma.

Adakalanya, sebagai tambahan kepada diet kegagalan buah pinggang, kebiasaannya seseorang menjalani dialisis buah pinggang  yang membantu kegagalan buah pinggang untuk menapis darah dan membuang toksin yang banyak dari badan. Jika semua langkah-langkah rawatan buah pinggang gagal, pemindahan buah pinggang sering diperlukan untuk menggantikan organ yang tidak berfungsi.

Diet kegagalan buah pinggang adalah bertujuan untuk mengawal dari timbulnya gejala-gejala kegagalan buah pinggang yang banyak seperti pengumpulan cecair  di paru-paru, jantung, tisu dan pengumpulan bahan-bahan toksik dalam darah yang disebabkan oleh buah pinggang yang tidak berfungsi dengan betul. Pengawalan dalam diet buah pinggang juga diperlukan untuk mengawal keseimbangan elektrolit di dalam badan manusia.

Diet kegagalan buah pinggang adalah tertumpu kepada mengawal pengambilan bahan-bahan berikut: cecair, sodium, fosforus, kalsium, potassium, protein, dan karbohidrat. Pelan diet setiap kegagalan buah pinggang yang dikhaskan untuk keperluan setiap pesakit bergantung kepada keadaan kegagalan buah pinggang dan sama ada seseorang pesakit itu menjalani hemodialisis atau tidak.

Ia penting untuk mengecualikan makanan mengandungi garam yang ditambah dalam diet setiap kegagalan buah pinggang, kerana banyak makanan yang sudah pun mengandungi tahap kandungan sodium semulajadi di dalamnya.

Belajar untuk menyediakan hidangan tanpa menggunakan banyak garam dengan mencuba bahan-bahan semulajadi untuk meningkatkan rasa. Jus lemon yang dicampurkan dengan lebih sayur-sayuran atau salad kegemaran anda akan membuatkan anda lupa yang anda sedang makan makanan yang bebas kandungan garam. Tambah beberapa jintan segar yang dicincang, pasli, bawang atau selasih untuk meningkatkan rasa semulajadi hidangan tambahan. Sebaik sahaja anda mula mengikuti garis panduan untuk diet kegagalan buah pinggang, citarasa anda akhirnya akan menyesuaikan diri dengan rasa semulajadi makanan tanpa kandungan garam yang ditambah.

Makanan yang tinggi kandungan fosforus perlu dihadkan di dalam setiap pelan diet bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang. Ini termasuk produk tenusu, ikan, bijirin penuh, kekacang, buah-buahan kering, kacang, lentil dan telur. Pakar pemakanan anda akan menyediakan diet dengan kadar maksimum harian fosforus yang dibenarkan untuk setiap berat badan dan keadaan buah pinggang anda.

Satu lagi elemen penting yang perlu dikawal ialah potassium. Simpan makanan seperti pisang, oren, kiwi, buah-buahan kering, tomato, avokado, kentang dan labu di bawah pengawalan yang ketat, kerana semua sumber tersebut kaya dengan potassium dimana buah pinggang anda tidak dapat memprosesnya.

Semua jenis pengambilan cecair perlu dipantau di bawah sekatan diet buah pinggang. Ini kerana pengekalan cecair yang banyak dengan sendirinya akan meletakkan terlalu banyak tekanan ke atas paru-paru dan fungsi jantung. Berhati-hati dengan pengambilan makanan yang mengandungi banyak air, seperti ais krim, sup, tembikai, saderi dan tomato. Mengelakkan makanan yang masin akan membantu anda mengelakkan rasa dahaga.

Tentang penulis: Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Kegagalan Buah Pinggang-Apakah Yang Patut Dimakan & Dielakkan?

  1. Salam,

    Saya sangat menghargai atas semua panduan mengenai penyakit ckd yg saya alami ini. Ia banyak memberi pengetahuan yg cukup bernas dan tepat .

  2. salam,
    bagaimana dengan pengambilan kalsium? adakah perlu dikawal juga? saya dimaklumkan pesakit buah pinggang tidak digalakkan minum susu kerana kandungan potasium yang tinggi..dalam susu juga terdapat kalsium kan? jadi bagaimana pesakit dapat memastikan kesihatan tulang,gigi dan juga saraf dapat ditingkatkan jika keperluan kalsium dikurangkan? boleh ke saya ambil suplemen kalsium sebagai pengganti kepada susu? saya amat memerlukan pandangan, tips, dan penerangan dari tuan berkenaan hal ini..terima kasih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang