Gejala Kegagalan Buah Pinggang:Bagaimana Mengenalpastinya?


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Gejala kegagalan buah pinggang boleh menjadi tanda bahawa ada masalah perubatan yang serius, tetapi bagaimana anda boleh tahu jika anda mengalami keadaan ini?

Buah pinggang anda merupakan organ yang penting, dan fungsinya ialah  membantu membuang sisa yang tidak diperlukan dan melaksanakan fungsi-fungsi lain yang penting.

Kegagalan buah pinggang akut mempunyai tiga punca, dan ianya disebabkan oleh jangkitan, racun, atau ubat-ubatan, kekurangan aliran darah kepada buah pinggang, atau tersumbat secara tiba-tiba yang menghalang anda dari membuang air kecil.

Kesakitan pada buah pinggang yang disebabkan batu karang boleh menjadi isyarat yang menunjukkan bahawa penilaian perubatan diperlukan, kerana batu-batu ini mungkin menyekat saluran kencing anda.

Pyelonefritis kronik adalah satu keadaan yang boleh menyebabkan gejala kegagalan buah pinggang. Lain-lain peningkatan risiko termasuk usia terlalu tua, mempunyai keadaan kesihatan kronik atau penyakit dalam jangka masa panjang, atau pernah menjalani pembedahan jantung utama atau pembedahan perut.

Gejala kegagalan buah pinggang termasuk mempunyai air kencing yang sangat sedikit, atau tiada sama sekali apabila anda cuba untuk membuang air kecil. Bengkak di kaki, tiada selera makan, rasa loya, muntah-muntah, kekeliruan, sakit rusuk, dan kebimbangan juga menunjukkan tanda-tanda buah pinggang anda mempunyai masalah.

Sista buah pinggang boleh menyebabkan gejala-gejala ini di kawasan-kawasan tertentu, dan ini juga boleh menjadi masalah jika sista menjadi besar dan menghalang saluran pembuangan air kencing.

Glomerulonefritis kegagalan buah pinggang pula adalah punca utama kegagalan buah pinggang. Keadaan ini boleh dikaitkan dengan pendedahan kimia, dan ia boleh menyebabkan gejala kegagalan buah pinggang mula berlaku.

Jika anda telah terdedah kepada sejumlah besar bahan kimia, atau bahan kimia dan racun berbahaya untuk jangkamasa yang singkat, maka anda perlu mendapatkan bantuan perubatan jika anda mula menyedari apa-apa tanda atau gejala luar biasa.

Glomerulonefritis berhubung dgn urat saraf biasanya akan mengakibatkan sejumlah besar protein dilepaskan ke dalam air kencing anda. Anda kemungkinan tidak menyedari akan masalah ini dan hanya menyedarinya apabila berlakunya gejala kegagalan buah pinggang.

Mana-mana tanda bahawa buah pinggang anda mungkin mempunyai masalah harus diperiksa dengan teliti oleh doktor atau kakitangan perubatan yang lain. Jika tidak dirawat dengan segera, buah pinggang anda boleh mengalami kegagalan, yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.

 

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terbaru melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Gejala Kegagalan Buah Pinggang:Bagaimana Mengenalpastinya?

  1. Pingback: Bagaimana kegagalan buah pinggang akibatkan pendarahan hidung? l Buah Pinggang Sihat Dot Com

  2. Pingback: Bagaimana Diabetis Merosakkan Buah Pinggang Anda l Buah Pinggang Sihat Dot Com

  3. Pingback: 4 Risiko Komplikasi Dalam Rawatan Peritoneal Dialisis l Buah Pinggang Sihat Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang