Diet Fosforus & Potassium Untuk Penyakit Buah Pinggang Kronik


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Penyakit buah pinggang kronik merosakkan fungsi normal buah pinggang, menjadikan organ penting ini sukar untuk mengekalkan baki normal mineral dan elektrolit dalam badan. Walaupun badan manusia memerlukan potassium dan fosforus daripada sumber-sumber pemakanan, mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang perlu mengurangkan pengambilan mineral ini. Makan makanan yang kaya dengan fosforus atau potassium boleh mengakibatkan peningkatan bahan-bahan buangan yang berbahaya, sekaligus menjejaskan fungsi buah pinggang.

Fosforus menyediakan beberapa struktur untuk tulang-tulang di dalam bentuk bahan yang dipanggil hydroxyapatite. Fosforus juga membantu membentuk struktur membran sel dan memainkan peranan dalam penggunaan enzim dan hormon dalam badan. Potassium membantu mengawal keseimbangan asid-asid asas di dalam badan, memainkan peranan dalam pembangunan dan pertumbuhan otot badan dan membantu badan menghasilkan protin.

Diet yang rendah fosforus dan potassium membantu pesakit yang mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk mengelakkan komplikasi perubatan. Doktor merujuk kepada kandungan fosforus yang berlebihan di dalam darah sebagai hyperfosfatemia. Kerana fosforus memainkan peranan dalam mengawal paras kalsium, hyperfosfatemia boleh membawa kepada tahap kalsium yang rendah di dalam darah. Tahap kalsium yang rendah menyebabkan kekejangan otot, otot bergerak-gerak, kebimbangan, cepat marah, kekeliruan, kulit kering, rambut gugur, sakit perut, sukar bernafas dan semput. Jika tidak dirawat, tahap kalsium dalam darah yang rendah menyebabkan denyutan jantung tidak normal, pembesaran hati dan kegagalan jantung kongestif.

Peningkatan paras potassium darah, atau hyperkalemia, juga mempunyai kesan-kesan kesihatan yang serius. Kadar potassium yang tinggi boleh menyebabkan denyutan jantung yang tidak teratur, loya, nadi lemah atau nadi perlahan. Hyperkalemia yang tidak terkawal juga mungkin menyebabkan kehilangan kawalan otot, degupan jantung yang tidak normal dan serangan jantung.

Individu yang mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk harus mengelakkan makanan yang tinggi fosforus dan potassium. Makanan yang tinggi fosforus yang harus dielakkan termasuk mentega kacang, sardin, cola, keju, kacang, bir, gula-gula karamel dan ais krim. Makanan dengan tahap potassium yang tinggi termasuk avocado,  pisang, buah kiwi, jus prun, kismis, kacang, kerepek kentang, kentang, tomato, ubi keledek dan labu. Hadkan pengambilan makanan yang lebih rendah tahap fosforus dan potassium untuk mengimbangi kandungannya di dalam badan anda.

Gantikan makanan yang tinggi fosforus dan potassium dengan makanan yang kurang kandungan mineral ini. Pakar-pakar kesihatan mencadangkan brokoli, pengganti susu bukan tenusu, minuman ringan bukan cola dan serbat sebagai alternatif kepada makanan yang tinggi fosforus. Gantikan makanan yang tinggi potassium dengan epal, kacang lilin, anggur, kacang hijau, beras, pear, timun, bawang, cranberry, tembikai, roti, ceri dan lobak merah.

Di samping mengurangkan pengambilan fosforus dan kalium, diet buah pinggang menghadkan pengambilan protein dan sodium. Bahan buangan yang terhasil dari protin ialah kreatinin. Kerana buah pinggang yang rosak tidak menapis bahan buangan dengan betul, kreatinin akan terkumpul di dalam darah dan menyebabkan gejala-gejala seperti gatal-gatal, loya dan muntah. Sodium yang terlalu banyak menyebabkan pembendungan cecair, bengkak dan peningkatan dalam jumlah darah. Peningkatan isipadu darah membuat jantung bekerja lebih keras untuk mengepam darah, yang membawa kepada tekanan darah tinggi. Pesakit yang mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk juga mungkin perlu untuk menghadkan pengambilan cecair mereka untuk mengurangkan bengkak.

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Diet Fosforus & Potassium Untuk Penyakit Buah Pinggang Kronik

 1. Bila suda sampai tahap diet ni yang aku malas ni … banyak betul pantang larang. Namun kalau dah sakit buah pinggang nak tak nak terpaksa jugalah. Terpaksalah berkorban tak makan makanan kegemaran …. Aduiii !
  b3njy recently posted..SEBUAH CERITA FANTASIMy Profile

  • Psssttt…bro,ada satu rahsia.Saya sendiri taklah diet sangat.Rahsianya saya mengamalkan pemakanan cellfood.

  • memang pun too much pantang larang..but no choice. Hidup harus di teruskan. My dad baru dapat tahu yang kidney dia problem. oh my.. i betul betul nak tau bout the rite diet untuk dia. Takut tersalah bagi makanan makin sakit daddy i.

   • Adakah ayah jasmin mengalami kegagalan buah pinggang total?Nasihat saya untuk merangka satu pelan diet yang sesuai dengan ayah jasmin ialah dengan berjumpa dengan pakar diet.Ini kerana mereka akan membuat beberapa ujian khas dan dari situlah mereka akan merangka pelan yang khusus untuk ayah jasmin.

    Apa yang saya kongsikan di blog hanya bersifat umum untuk menambahkan pengetahuan.Harap jelas dengan penerangan saya.

 2. salam.. ingin bertanya

  bagaimana pula dengan minuman? adakah tiada had boleh diminum dalam sehari setelah makan cellfood tu? dapat buang air seperti biasa semula ke?

  • Boleh saya tau anda ada masalah buah pinggang ke?InsyaAllah dengan mengamalkan cellfood,pembuangan air kencing anda akan kembali seperti normal.

 3. Pingback: Bagaimana Untuk Sembuhkan Fungsi Buah Pinggang Lemah l Buah Pinggang Sihat Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang