Bagaimana Hidronefrosis Didiagnosis?


Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan anda mengidap hidronefrosis. Kadangkala ianya boleh didiagnosis dengan mudah. Sebagai contoh, apabila seseorang pesakit mengalami rasa sakit yang teramat sangat di bahagian rusuk dan darah di dalam air kencing, dan dia juga mempunyai sejarah ahli keluarga yang mempunyai penyakit batu karang, diagnosis klinikal kembung pada buah pinggang disebabkan oleh batu karang boleh dipertimbangkan tetapi masih perlu disahkan.

Kadang-kadang diagnosis adalah sukar dan ianya dikesan semasa penilaian pesakit yang mengadu kelemahan dan didapati berada dalam kegagalan buah pinggang.

Diagnosis hidronefrosis bermula dengan mengambil sejarah tanda-tanda dan gejala yang dialami oleh pesakit. Doktor anda mungkin mahu bertanya soalan yang akan menentukan apakah perlunya rawatan seterusnya dilakukan dan apakah jenis rawatan tersebut. Mengkaji sejarah perubatan pesakit dan sejarah keluarga juga dapat membantu.

Bergantung kepada keadaan dan sama ada terdapatnya gejala yang teruk, pemeriksaan fizikal boleh menunjukkan kesakitan di rusuk atau di mana buah pinggang terletak. Pundi kencing mungkin didapati untuk dikembangkan apabila abdomen diperiksa. Biasanya, bagi lelaki, pemeriksaan rektum dilakukan untuk menilai saiz prostat. Di kalangan wanita pemeriksaan pelvis boleh dilakukan untuk menilai rahim dan ovari.

Ujian Makmal

Ujian makmal berikut boleh dilakukan bergantung kepada diagnosis yang berpotensi sedang dipertimbangkan:

  • Ujian air kencing untuk melihat sekiranya ada darah, jangkitan atau sel-sel abnormal.
  • Kiraan darah lengkap (Complete Blood Count – CBC) boleh menunjukkan anemia atau jangkitan berpotensi
  • Analisis elektrolit mungkin membantu dalam hidronefrosis kronik kerana buah pinggang  berfungsi untuk mengekalkan dan mengimbangi kepekatan elektrolit dalam aliran darah.
  • BUN (Blood Urea Nitrogen), kreatinin dan kadar penurasan glomerular (GFR) adalah ujian darah yang membantu menilai fungsi buah pinggang.

Kajian Pengimejan

CT scan abdomen boleh dilakukan untuk menilai anatomi buah pinggang dan membuat diagnosis hidronephrosis. Ia juga boleh membantu doktor untuk mencari punca asas termasuk batu karang atau struktur yang memampatkan sistem pengumpulan air kencing.

Bergantung kepada keadaan dan kemusykilan doktor, CT scan boleh dilakukan dengan atau tanpa pewarna kontras yang disuntik ke dalam salur darah, dan dengan atau tanpa kontras lisan (iaitu minuman pesakit) untuk merangka fungsi usus. Paling biasa, untuk batu karang, sama ada kontras oral mahupun intravena diperlukan.

Ultrasound adalah satu lagi kajian pengimejan yang boleh dilakukan untuk melihat hidronephrosis. Kualiti ujian bergantung kepada kemahiran daripada ultrasonographer untuk menilai struktur dalam abdomen dan retroperitoneum. Ultrasound juga berguna pada wanita yang mengandung di mana kebimbangan radiasi wujud.

Intravenous pyelography (IVP) kebanyakannya telah digantikan dengan pengimbasan CT tetapi ia masih mempunyai peranan dalam mendiagnosis sesetengah pesakit walaupun penggunaannya kini terhad.

KUB X-ray (sinar-X yang menunjukkan buah pinggang, saluran kencing, dan pundi kencing) telah digunakan oleh beberapa urologi untuk mengklasifikasikan batu buah pinggang sebagai radiodense atau radiolucent dan boleh menggunakan KUB sinar-X untuk menentukan sama ada batu tersebut mampu untuk beralih ke bawah dari saluran kencing ke dalam pundi kencing.

Nota : Baca juga artikel terkait dengan tajuk ini:

=====================================
Sumber rujukan : How is hydronephrosis diagnosed?
=====================================

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang