Apakah Rawatan Untuk Hidronefrosis?


Dalam tiga artikel saya yang lalu, kita telah pun mengetahui tentang apakah hidronefrosis, gejalanya dan cara mendiagnosis penyakit tersebut. Dan dalam artikel kali ini saya akan kongsikan pula apakah rawatan yang dijalankan untuk penyakit ini.

Matlamatnya

Matlamat rawatan untuk hidronefrosis adalah untuk memulakan semula pengaliran air kencing dari buah pinggang dan mengurangkan bengkak dan tekanan yang terbentuk dan menurunkan fungsi buah pinggang.

Penjagaan awal untuk pesakit adalah bertujuan untuk mengurangkan kesakitan dan mencegah jangkitan saluran kencing. Jika tidak, prosuder rawatan melalui pembedahan mungkin diperlukan.

Masa Prosuder

Masa prosedur bergantung kepada penyebab yang mendasari hidronefrosis dan hidroureter dan syarat-syarat yang berkaitan dengan perubatan yang mungkin wujud. Sebagai contoh, pesakit yang mempunyai batu karang boleh dibenarkan selama 1-2 minggu untuk melepasi batu dengan hanya menyokong kawalan kesakitan jika aliran air kencing tidak tersumbat sepenuhnya oleh batu itu.

Namun, jika pesakit mengalami jangkitan atau jika mereka hanya mempunyai satu buah pinggang, pembedahan boleh dilakukan dengan segera untuk membuang batu.

Kejutan gelombang lithotripsy (Shock wave lithotripsy SWL ) adalah rawatan yang paling biasa untuk merawat penyakit batu karang di Amerika Syarikat. Gelombang kejutan dari luar badan disasarkan pada batu karang menyebabkan batu serpihan menjadi kepingan kecil yang mampu untuk keluar melalui saluran kencing di dalam air kencing.

Bagi pesakit dengan penyimpanan kencing dan pundi kencing diperbesarkan sebagai penyebab hidronefrosis, pengkateteran pundi kencing mungkin antara rawatan awal yang dilakukan.

Untuk pesakit dengan sekatan ureteral atau batu-batu yang sukar untuk disingkirkan, pakar urologi boleh meletakkan stent ke dalam saluran kencing yang memintas halangan dan membolehkan air kencing mengalir dari buah pinggang.

Dengan menggunakan skop fiberoptik yang dimasukkan melalui urethra ke pundi kencing, pakar urologi boleh melihat di mana bahagian masuk ke saluran kencing dan boleh memasukkan stent melalui saluran kencing ke dalam pelvis buah pinggang tanpa apa-apa halangan.

========================================
Sumber rujukan : What is the treatment  for hidronefrosis?
========================================

 

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang