Apakah Gejala Hidronefrosis?


Artikel ini adalah sambungan dari artikel sebelumnya yang bertajuk Apakah Hidronefrosis?. Bagi anda yang merupakan pembaca baru di blog ini, saya cadangkan agar membaca terlebih dahulu artikel tersebut melalui pautan ini.

Apakah gejala hidronefrosis?

Mungkin ada  atau mungkin tidak ada merupakan gejala langsung bagi hydronephrosis bergantung kepada punca asas.

Individu dengan hidronephrosis akut, sebagai contoh gejala daripada kembung di buah pinggang akibat batu karang bermula semasa tercetusnya akut rusuk yang kuat atau sakit belakang memancar ke pangkal paha, yang yang dikaitkan dengan loya, muntah-muntah dan berpeluh.

Kesakitan secara berulang-ulang di bahagian perut dan rasa sakit yang teramat sangat boleh menyebabkan seseorang mengerang kesakitan. Mungkin ada darah kelihatan di dalam air kencing.

Hidronephrosis kronik berkembang dari masa ke semasa dan mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala tertentu. Halangan tumor di dalam pelvis atau pundi kencing boleh mengembang secara senyap dan orang yang mungkin mempunyai tanda-tanda kegagalan buah pinggang.

Ini adalah sangat tidak spesifik dan boleh termasuk kelemahan, lesu, loya dan muntah. Jika elektrolit tidak normal berlaku kerana buah pinggang tidak dapat untuk mengawal selia natrium, kalium, dan kalsium, mungkin ada gangguan pada denyutan jantung dan kejang otot.

Bilakah saya perlu mendapatkan rawatan perubatan untuk hidronephrosis?

Seseorang yang mengalami hidronefrosis akut kebiasaannya akan mengalami rasa sakit yang ketara dan memerlukan bantuan kecemasan untuk mengurangkan rasa sakit tersebut.

Munculnya darah di dalam air kencing adalah suatu yang tidak normal dan tidak boleh dipandang ringan. Paling kerap dikalangan wanita, ia disebabkan oleh jangkitan pundi kencing, tetapi sebab-sebab lain termasuk batu karang, tumor dan kadang-kadang dikaitkan dengan apendik.

Individu yang telah didiagnosis mempunyai hidronefrosis yang mengalami demam perlu dirawat dengan segera. Jika berlaku jangkitan pada saluran kencing dan mengurangkan aliran air kencing, terdapat risiko ia akan menjadi lebih sakit atau bernanah.

Hidronefrosis boleh menjadi satu bentuk kecemasan kepada mereka yang mempunyai satu buah pinggang dan anda mesti mempercayai bahawa mereka yang mempunyai satu buah pinggang adalah sangat berisiko. Oleh itu penjagaan untuk rawatan kecemasan mesti diberikan.

==============================================
Sumber rujukan: Hydronephrosis Symptoms, Cause and Treatment
==============================================

Sekiranya anda memerlukan bantuan, gunakan contact form di bawah untuk menghantar mesej kepada saya. Anda akan menerima balasan melalui emel. Saya sangat berpuas hati sekiranya dapat membantu anda.

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Apakah Gejala Hidronefrosis?

  1. Pingback: Bagaimana hidronefrosis didiagnosis? l Buah Pinggang Sihat Dot Com

  2. Pingback: Apakah rawatan hidronefrosis? l Buah Pinggang Sihat Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang