3 Cara Bagaimana Mengekalkan Kesihatan Buah Pinggang Anda


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Buah pinggang anda bertanggungjawab untuk mengeluarkan bahan buangan dari badan anda. Jadi artikel di bawah ini akan mengajar anda bagaimana untuk mengekalkan buah pinggang yang sihat.

1.   Jangan amalkan minuman berkarbonat yang berlebihan. Minuman berkarbonat mungkin boleh memberikan kesegaran terutamanya ketika hari yang panas, tetapi mengambil minuman berkarbonat setiap hari boleh menghakis buah pinggang anda, yang mana akan menyebabkan berlakunya penyakit buah pinggang. Adalah disyorkan agar anda mengurangkan pengambilan minuman berkarbonat dengan cara meninggalkannya terus atau menghadkan pengambilannya  setiap dua atau tiga hari. Anda boleh menggantikan minuman tersebut dengan menikmati segelas air limau.

2.   Jangan mengabaikan jangkitan saluran kencing (UTI). Jangkitan saluran kencing merupakan jangkitan yang boleh menyebabkan radang saluran kencing. Meninggalkan jangkitan yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah utama dalam saluran kencing anda yang termasuk jangkitan pundi kencing dan buah pinggang anda. Apabila dikesan pada peringkat awal, UTI boleh dirawat dengan hanya ubat antibiotik dan sedikit nasihat mesra daripada doktor anda. Anda perlu menghubungi doktor mengenai jangkitan anda untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

3.   Jangan menyalahgunakan dadah. Kadang-kadang anda mungkin perlu mengambil ubat di kaunter atau preskripsi untuk sakit, selsema atau penyakit lain. Ambillah ubat seperti yang disyorkan oleh doktor atau ahli farmasi anda bagi memastikan anda berada dalam keadaan yang sihat. Walau bagaimanapun, jika anda menyalahgunakan ubat-ubatan ini, anda boleh mendapat kesan yang merosakkan termasuk hati, otak dan kerosakan buah pinggang. Oleh itu, adalah disyorkan bahawa anda mengambil ubat-ubat ini sebagaimana yang diarahkan oleh doktor anda. Jika anda bingung mengenai dos dan / atau dos anda tidak mencukupi, doktor anda adalah satu-satunya yang boleh membuat penentuan dan tindakan mengenai perkara ini. Jangan sekali-kali mengambil ubat-ubatan tanpa mendapat keizinan dari doktor.

 

Anda rasa artikel di atas bermanfaat? Kongsikanlah ia dengan rakan-rakan anda. Atau klik butang like dan juga google plus one di bawah. Saya sangat menghargainya.

Tentang penulis: Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 thoughts on “3 Cara Bagaimana Mengekalkan Kesihatan Buah Pinggang Anda

  1. Pingback: Bagaimana Untuk Sembuhkan Fungsi Buah Pinggang Lemah l Buah Pinggang Sihat Dot Com

  2. apabila kita membuang air kecil, warna apakah yang menunjukkan buah pinggang kita sihat. warna putih atau kuning sedikit.

    • Sihatnya buah pinggang tidak bergantung pada warna air kencing.Untuk mengetahui sejauh mana sihatnya buah pinggang hanyalah dengan melakukan ujian urin dan darah.

  3. salam. ingin bertanya adakah pengambilan serbuk seperti serbuk kopi, serbuk habbatussauda atau serbuk kulit kayu manis yang dibancuh utk dijadikan minuman membahayakan buah pinggang? ada yang berpendapat serbuk ini tidak dapat ditapis oleh buah pinggang.

  4. Saya berumur 31 tahun
    Kandungan creatinine saye 91…..

    Adakah saya mempunyai sakit buah pinggang??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang