Apakah nefropati diabetis?


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Nefropati diabetes adalah satu sindrom klinikal yang dicirikan oleh perkara-perkara berikut:

  • Berlaku albuminuria berterusan (> 300 mg / d atau> 200 μg / min) yang telah disahkan berlaku sekurang-kurangnya 2 kali 3-6 bulan.
  • Kemerosotan progresif dalam kadar penurasan glomerular (GFR).
  • Tekanan arteri darah menjadi tinggi .

Proteinuria mula-mula diiktiraf dalam kencing manis di akhir abad ke-18. Dalam tahun 1930-an, Kimmelstiel dan Wilson menyifatkan luka-luka klasik glomerulosclerosis nodular dalam penyakit kencing manis dikaitkan dengan proteinuria dan tekanan darah tinggi.

Menjelang tahun 1950-an, penyakit buah pinggang jelas diiktiraf sebagai komplikasi diabetes yang utama, dengan sebanyak 50% daripada pesakit yang menghidap diabetes lebih daripada 20 tahun akan mempunyai komplikasi ini.

Pada masa ini, nefropati diabetes adalah punca utama penyakit buah pinggang kronik di Amerika Syarikat dan lain-lain negara Barat. Ia juga merupakan salah satu komplikasi jangka panjang yang paling besar dari segi morbiditi dan kematian pesakit bagi individu yang mengidap diabetes. Diabetes juga merupakan punca paling utama ke atas 30-40% daripada semua kes penyakit buah pinggang peringkat akhir (ESRD) yang berlaku di Amerika Syarikat.

Secara umumnya, nefropati diabetes akan didiagnosis selepas melihat kepada analisis rutin air kencing dan pemeriksaan rutin untuk mikroalbuminuria dalam rawatan diabetes. Pesakit yang mungkin mempunyai penemuan fizikal adalah mereka yang dikaitkan dengan pengidap diabetis mellitus.

Kajian yang telah disahkan mencadangkan agar dilakukan rawatan awal untuk menghalang permulaan nefropati diabetes atau penyakit buah pinggang disebabkan diabetes.

Pemeriksaan susulan yang dilakukan secara kerap adalah kunci penting dalam memastikan kejayaan dalam menguruskan nefropati diabetes..

Perhatian: Informasi ini hanyalah sebagai panduan umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional.


Tentang penulis
:
Abdullah Idris merupakan pengasas blog kesihatan ini. Dapatkan update terkini melalui facebook atau twitter. Atau langgan artikel terkini yang mengandungi tip & panduan penting untuk kesihatan buah pinggang melalui emel.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Apakah nefropati diabetis?

    • Sebenarnya pentakit nefropati diabetik adalah kerosakan buah pinggang yang disebabkan oleh penyakit kencing manis dalam tempoh yang agak lama.Memandangkan banyak rakyat Malaysia yang mengidap penyakit kencing manis,maka nefropati juga ada dihidapi oleh masyarakat kita.Dan lingkungan umurnya juga tidaklah hanya tertentu kepada mereka yang berusia 50 tahun ke atas.itu hanyalah berdasarkan kajian sahaja.Ianya boleh berlaku pada setiap peringkat umur.

  1. salam.. ape significant kita buat ujian urin microalbumin if protein normal utk test urin feme.. ?? mintak tlg explain dgn lbh lanjut..

  2. Pingback: Bagaimanakah Diet Pesakit Diabetik Nefropati? l Buah Pinggang Sihat Dot Com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

PERCUMA!Panduan Diet Untuk Pesakit Buah Pinggang